Mustetäytekynän käyttö

  • Posted on
  • By Tuomo
  • 0

Mustetäytekynä (engl. fountain pen) on perinteinen herrasmiehen kynä, joka otetaan esiin tärkeissä tilaisuuksissa kuten sopimuksia allekirjoitettaessa. Mustetäytekynä toimii parhaimmillaan lähes asusteena, joka kertoo käyttäjänsä tyylikkyydestä.

Historia

 

Mustetäytekynä, eli täytekynä syntyi korvaamaan vanhemman sulkakynän. Täytekynän käyttö kuitenkin väheni merkittävästi kuulakärkikynien yleistyttyä 1960-luvulla. Nykyisin mustetäytekynä tekee uutta tulemista, sillä se on samalla sekä tyylikäs että ekologisesti kestävämpi ratkaisu kuin monet kertakäyttöiset kuulakärkikynät. Toki laadukkaaseen kuulakärkikynään saa vaihdettua myös musteen.

 

Musteen vaihtaminen

Mustetäytekynän muste tulee joko patruunasta tai uppomäntäsäiliöstä. Patruuna on kynään suunniteltu kertakäyttöinen säiliö, jonka sinetty rikotaan kun säiliö painetaan paikoilleen kynään. Sinetin rikkoutuminen tuntuu selvästi kun säiliön painaa paikoilleen. Säiliön toisen pään korkin väri kertoo onko muste mustaa vai sinistä. Mustepatruunat ovat standardikokoisia, mutta kannattaa huomata, että esim. Parker-merkkinen kynävalmistaja käyttää omia standardejaan ja nämä mustesäiliöt eivät välttämättä sovi standardikokoiseen kynään. Kynä kannattaakin joko ottaa mukaan mustepatruunaa ostaessa tai valita standardikokoiseksi merkitty patruuna.

 

Uppomäntäsäiliö on monikäyttöinen säiliö, joka täytetään uudelleen mustepullosta. Säiliössä on mäntä joka liikkuu päästä kiertämällä. Mäntä vedetään ensiksi alareunaan, jonka jälkeen säiliön pää upotetaan mustepullon musteeseen. Kun männän kiertää ylös, niin muste imeytyy pullosta säiliöön. Musteen valinnassa on tärkeä huomata, että muste ei saa olla kalligrafiaan tarkoitettua, koska se on liian paksua mustetäytekynälle. 

Kuvassa mustetäytekynän osat. Alla kaksi kertakäyttösäiliötä (sininen ja musta muste) ja yllä uppomäntäsäilöä. Kynä on englantilaisen James Gilbertin käsintehty pähkinäpuinen mustetäytekynä.

 

Hoito-ohjeita

Mustetäytekynä on arvokas esine, joten siitä kannattaa pitää hyvää huolta. Mitään erityistä huoltamista kynä ei vaadi, mutta älä päästä sitä jäätymään esimerkiksi unohtamalla talvella autoon. Muste ei välttämättä selviä jäätymisestä ja puu luonnonmateriaalina ei välttämättä pidä jäätymisestä. 

 

Luovu muovisista massakynistä ja tilaa itsellesi englannissa käsintehty kynä täältä.

 

 

Viesti

Ole ensimmäinen kommentoija......

Jätä viesti
* Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »