Laadukkaat talvihansikkaat

Laadukkaat talvihansikkaat tunnistaa hyvälaatuisesta nahasta sekä pienistä yksityiskohdista, joista tämän kertainen kirjoitus kertoo. Materiaalina laadukkaissa hansikkaissa on lampaan tai peuran nahka sekä vuorena käytetään villaa. Talvihanskasta villaa voi löytyä myös ulkovuoresta yhdistettynä nahkaan, mutta eri nahkalajeja ei yhdistellä.

Tässä kirjoitetuksessa käytetyt esimerkit ovat Chester Jefferies hansikkaista. Chester Jefferies on perinteinen lähes 100-vuotias englantilainen hansikasvalmistaja, jonka koko valmistus tapahtuu Englannissa. Osa hanskoista on jopa käsin ommeltu. Käsin tikkauksen erottaa hanskoista konetikkausta suuremmasta ommelvälistä ja hyvin pienestä epäsymmetrisyydestä, jota kutsutaan tekijänsä käsialaksi.

Käsintikattu

Chester Jefferies käyttää osassa hansikkaita käsintehtyjä ompeleita kuten kuvassa punaisella langalla tehdyt tikkaukset.

 

Nahoista

Laadukkaassa talvihanskassa nahalla on suuri merkitys. Nahoista peura on hieman kalliimpaa kuin lammas, joten peurannahkaiset hansikkaat ovat hieman kalliimmat. Peuran nahan tunnistaa elävämmästä pinnasta kun lampaannahka on hyvin tasaista. Lampaannahka on myös hieman liukkaamman oloinen ja pehmeä. Peurannahka on taas hieman paksumpaa, mistä syystä peurannahkaisissa hanskoissa saumat ommellaan ulospäin kun lampaannahkaisissa ne käännetään sisään. 

Yllä kuvassa lampaannahkaiset talvihansikkaat Chester Jefferiesiltä.

 

Yllä kuvassa peurannahkaiset talvihansikkaat Chester Jefferiesiltä. Huomaa nahan vahvempi pintakuviointi verrattuna lampaannahkaan ja ulospäin ommeltut saumat. Näissä hansikkaissa on myös käsintikatut saumat.

 

 

Villavuori lämmittää

Talvihansikkaissa pitää olla vuori, jotta se lämmittää näillä leveysasteilla riittävästi. Pääasiassa käytetään villavuorta, mutta myös silkkivuori on mahdollinen laadukkaissa hanskoissa. Laadukkaissa hanskoissa ei suositella käytettävän muita kuin luonnonmateriaaleja, sillä ne hengittävät ja vähentävät hikoilua. Villavuorta ei laadukkaassa hansikkaassa koskaan liimata vaan se on irti nahasta ja ommeltu vain saumoista kiinni. Näin vuori pääsee muotoutumaan käden muodon mukaan.

 

Timantti on laadun tae

Laadukkaassa hansikkaassa on yksityiskohta, joka jätetään halpatuotannosta pois. Tämä yksityiskohta on ns. timantti- tai salmiakkikuvioinen pala, joka on ommeltu sormien väliin. Tämä pieni pala nahkaa parantaa istuvuutta sekä pidentää käyttöikää. Myös muihin yksityiskohtiin kannattaa kiinnittää huomiota kuten esimerkiksi mahdollisten nappien kiinnitykseen. Chester Jefferies hansikkaissa napeissa on myös sisäpuolelle lisätty nahanpala antamaan kestävyyttä nappikiinnitykselle, sillä nappia avataan ja suljetaan aina hansikasta puettaessa, joten sen pitää kestää tuhansia avaus- ja sulkemiskertoja.

Timanttikuvion voi nähdä sormien välissä laadukkaissa hanskoissa.

 

 

Koon valinta

Täysnahkaisessa hansikkaassa kannattaa valita se, joka on napakka, sillä nahka muotoutuu käden muotoon käytössä. Jos hansikas on vain osittain nahkainen siten, että kämmenpuoli on nahkaa ja kämmenselkä villaa, niin tällaisessa kannattaa valita se hansikas joka sopii sellaisenaan.

 

Hoito

Nahkahansikkaan hoito on tärkeää, sillä se tekee käytännössä hansikkaista ikuiset. Hansikkaiden hoito on samanlainen kuin minkä tahansa muunkin nahkatuotteen. Nahka tulee puhdistaa joko vedellä tai miedolla saippuavedellä. Nahan läpikastelua tulee välttää, mutta jos näin käy, niin nahka kannattaa kuivattaa hitaasti huoneenlämmössä, eli ei kannata heittää lämpöpatterille kuivumaan. Nahasta valmistettua talvihanskaa tulee myös rasvata samalla tavalla kuin nahkakenkiä tai -laukkua. Rasvatun nahkahanskan on hyvä antaa kuivua päivän verran huoneenlämmössä.

 

Tustustu hansikasvalikoimaan tästä linkistä.

 

Viesti

Ole ensimmäinen kommentoija......

Jätä viesti
* Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »