Henkselit - monikäyttöisin asuste?

Asusteista mielestäni monikäyttöisin lienee henkselit tai olkaimet, mitä nimitystä kukakin haluaa niistä käyttää. Ainakin henkselit kilpailevat huivin kanssa monikäyttöisyydessä.

Henkselien tarkoitus on pitää housut kantajansa yllä. Se on siis suora kilpailija vyölle ja vaikka olen nähnyt näitä pidettävän myös samaan aikaan, niin suosittelen valitsemaan jomman kumman. Henkselien etu vyöhön on se, etteivät ne purista kantajaansa kuten vyö saattaa tehdä. Meillä miehillä kun saattaa vuosien saatossa kertyä keskivartaloon muistoja hyvistä aterioista ja näiden muistojen alle voi olla tukalaa joutua kiristämään vyötä. Siispä henkselit eivät purista. Henkselit itseasiassa keksittiin kun britit keksivät korkeavyötäröiset housut, joita ei voinut vyöllä enää köyttää.

 

Kuvassa allekirjoittaneella Bruclen henkselit ja Reykjavik Districtin kesähousut ja -paita.

 

Henkselit sopivat kaikkiin käytännössä kaikkiin housuihin. Itse pidän henkseleitä niin suorien housujen kuin kevyiden kesähousujenkin kanssa. Pidetäänpä henkseleitä myös shortsien kanssa. Henkselit ovat myös helppo asuste kevyeen hullutteluun. Itse suosin värikkäitä ja kapeita henkseleitä kesävaatteiden kanssa jolloin henkselit eivät jää piiloon muun vaatetuksen alle vaan ovat esimerkiksi puhtaanvalkoisen t-paidan päällä. Toisaalta kuka kieltää laittamasta kesähäihin puvun alle oransseja henkseleitä? Nehän vilkahtavat sieltä hienosti, mutta eivät ole jatkuvasti esillä. Toisaalta mustat henkselit mustan puvun kanssa antavat tiettyä arvokkuutta.

 

Henkselit menevät ikään katsomatta ja moneen asuun. Kuvassa Vertical L´Accessoiren henkseleitä.

 

Henkseleissä käytetään kahta erilaista kiinnitystapaa: pikakiinnitystä ja nappikiinnitystä. Nappikiinnitys vaatii housuihin napit, joihin henkselit kiinnitetään. Koska tällaiset housut ovat hyvin harvinaisia nykyisin, voit joutua uhraamaan 10 minuuttia nappien ompeluun itse. Nopeampi tapa on pikakiinnitys, eli klipsikiinnitys. Nappikiinnitystä pidetään näistä tavoista selvästi enemmän klassisena ja virallisempana tapana, mutta itse tykkään käyttää kumpaakin tapaa sekaisin tahallaan rikkoen tätä kaavaa. 

 

Kuvan italialaisissa Bruclen henkseleissä on mahdollisuus valita kumpaa vaihtoehtoa käyttää, nappi- vai klipsikiinnitystä.

 

Henkseleissä on pääsääntöisesti säätö mahdollisuus, eli niiden pituutta voidaan säätää. On toki olemassa myös tiettyjä henkselimalleja, esim. nahkaisia mittaan tehtyjä, joita ei voi säätää pituudestaan. Meillä Bruclen henkselit tulevat yhdessä koossa, mutta Vertical L´Accessoiren henkselit ovat mallia medium tai large. Käytäntö on osoittanut, että Makwan Amirkhanin kokoiselle kaverille M on hyvä koko, mutta vähän isommille miehille L on sopiva. 

Makwan löysi asukokonaisuuden, johon kuuluivat pirteyttä tuomaan Vertical L´Accessoiren henkselit.

 

Henkseleitä ostettaessa kannattaa pohtia mihin asuun ne tulevat menemään ja ovatko ne monikäyttöiset. Toki jos on rajaton budjetti, voi ostella useammat henkselit, mutta itse yritän löytää vaihtoehdon, joka menee moneen asuun. Jos päädyt ostamaan rajun väriset henkselit, niin saat sen usein sidottua moneen asuun sopivaksi ostamalla henkseleihin sopivan huivin. Tästä esimerkkinä tämän jutun ensimmäinen kuva. Henkselien kanssa kannattaa välttää monivärisiä paitoja, joissa on jokin raju kuvio. Kuvittele mielessäsi havaijipaita ja henkselit - ei oikein toimi.

 

Henkseleitä löytyy tyypillisesti kahta mallia, ns. H-malli ja Y-malli, joka tulee siitä onko selkäpuolella kaksi vai yksi kiinnike. Bruclen henkselit ovat Y-mallia, mutta Vertical L´Accessoirella löytyy kumpaakin mallia. Itse olen enemmän Y-mallin kannattaja, mutta makuasia, josta on vaikea vääntää lopullista totuutta.

 

Kuvassa ranskalainen Hubert Martin, joka tekee Vertical L´Accessoiren henkselit, jotka tulevat aina pikakiinnityksillä.

 

Henkselien laaduissa on eroja, joten kiinnitä huomiota työn jälkeen. Tarkista esimerkiksi ovatko kiinnikepalat aitoa nahkaa vai tekonahkaa. Kokeile pikakiinnikkeiden jäykkyyttä. Jos ne ovat uutena vähänkään löysät, niin ne ovat lyhyen käytön jälkeen niin löysät, etteivät ne pysy enää kiinni. Vinkkinä suosittelen kokeilemaan Vertical L´Accessoiren pikakiinnikkeiden jäykkyyttä, niin tiedät mitä tarkoittaa kestävä pikakiinnike. Myös henkselien kuminauhan jäykkyyttä kannattaa kokeilla sillä huonolaatuinen kuminauha löystyy itsekseen ajanmyötä ja tekee henkseleistä käyttökelvottomat. Hyvä kuminauha on tiheää ja kimmoisaa.

 

Meiltä löydät Italiassa valmistetut Bruclen ja Ranskassa valmistetut Vertical L´Accessoiren henkselit. Katso vaihtoehdot täältä

 

Viesti

Ole ensimmäinen kommentoija......

Jätä viesti
* Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »